Hoofddorp: Politie bezoekt scholen om aandacht te vragen voor vraag het de politie.nl

EvL_vraaghetdepolitie.nl (7)Hoofddorp, 18 februari 2016 – De politie heeft donderdag diverse scholen bezocht om aandacht te vragen voor de vernieuwde site Vraag Het De Politie.nl. De scholen werden in de pauzes bezocht door de agenten en het gesprek werd met de jongeren aangeknoopt om eens te kijken op de site.

Op deze site kunnen de jongeren informatie vinden over onder andere: vragen over veiligheid, loverboys, drugs, geweld, boetes, internet, alcohol. Op de site krijg je altijd een betrouwbaar antwoord op je vraag. Zo staan er staan al 101 vragen en antwoorden op de site.

Betrouwbare antwoorden

Uit recent onderzoek dat is uitgevoerd in het Mobile Media Lab van de politie blijkt dat er onder jongeren een duidelijke informatiebehoefte is over veiligheid en strafbaarheid. Soms durven ze met hun vragen niet naar hun ouders of mentor. Dan gaan ze zelf op zoek naar informatie. De politie heeft een betrouwbaar antwoord op het gebied van veiligheid, volgens de jongeren. Maar je stapt niet zomaar op een agent af (of een politiebureau in) met je vraag. Online informatie zoeken is veel laagdrempeliger en sneller.

vraaghetdepolitie.nl

Op vraaghetdepolitie.nl vinden middelbare scholieren betrouwbare informatie op het gebied van veiligheid. Ook kunnen ze er op dinsdag- en donderdagavond chatten met de politie. Daar is behoefte aan, want met regelmaat vertellen jongeren in de chat voor het eerst over een vervelende ervaring die ze hebben meegemaakt. De meeste vragen gaan over zeden en huiselijk geweld. Door de chatgesprekken en ingezonden vragen te combineren met het surfgedrag van jongeren op de website, krijgt de politie inzicht in wat er speelt onder jongeren. Vraaghetdepolitie.nl is een platform waar de politie haar jeugdtaak online uitvoert door vroegtijdig te signaleren wat er speelt, jongeren te adviseren en wanneer nodig door te verwijzen, en zelf meer te leren over de trends en ontwikkelingen als het gaat om slachtoffer- en daderschap onder jeugd.

De website trekt gemiddeld 80.000 bezoekers per maand. Actualiteiten die jongeren raken, zijn direct terug te zien in de pieken in de bezoekerscijfers, zoals de recente gebeurtenissen in Tilburg en Dordrecht met naaktfoto’s op een school.

Fotografie: Eric van Lieshout

Misschien vindt u dit ook interessant?